Rekening delen via app

Je bent met vrienden lekker uit eten geweest, jullie hebben op het terras een paar drankjes gedronken of misschien wel een weekendje weg geboekt en altijd moet er één iemand alles even voorschieten. Je deelt je rekeningnummer en zeven van de tien vrienden betalen binnen een dag… en dan verandert even voorschieten in wekenlang je geld terugvragen. Gelukkig zijn er meerdere gratis apps die je helpen om de kosten eerlijk te verdelen!

Tikkie

Makkelijk terugbetalen

Een veel gebruikte oplossing is Tikkie. Met deze betaalverzoek app stuur je via Whatsapp een link naar iedereen die jou moet terugbetalen. Je rekent eerst zelf het bedrag uit en daarna verstuur je de link. Je kunt er ook voor kiezen dat iedereen zelf mag weten wat hij of zij betaalt. Handig als je geld inzamelt voor een cadeau.

Via de link die je stuurt kunnen je vrienden via iDeal een betaling doen. Na betaling ontvang jij direct een bevestiging, maar je moet vaak wel een werkdag wachten tot het geld daadwerkelijk op je rekening staat.

Je kunt de link ook versturen via bijvoorbeeld Facebook messenger of sms. Hebben jullie elkaar niet als contact? Dan kun je kiezen voor de QR code. Je laat de QR code scannen en ook op die manier kan er via iDeal betaald worden. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je iets via marktplaats wilt (ver)kopen.

Pluspunten:

 • Makkelijk in gebruik
 • De ontvanger heeft de app niet nodig
 • IBAN delen is niet nodig

Minpunten:

 • Zelf uitrekenen wat iedereen moet betalen
 • Wachten tot de ontvanger zelf de moeite neemt te betalen

Piece of Cake

Samen cadeaus kopen

Wordt er met een groep een cadeau gekocht? Dan is de app Piece of Cake heel handig. Je kunt anderen uitnodigen om mee te doen via email en Whatsapp. Deze moeten dan ook de app downloaden. Je geeft een beschrijving, een streefbedrag en een minimumbedrag per persoon op. Daarnaast kun je direct jouw eigen bijdrage invullen als je zelf wat meer wilt meebetalen. De beschrijving heeft een beperkte ruimte waardoor je erg kort en bondig moet zijn.

Afb: Iedereen betaalt een deel van het cadeau

In de Piece of Cake app wordt bijgehouden wie er meedoen, hoeveel zij willen betalen en natuurlijk de totale opbrengst. Ook is het mogelijk om in de webshop van Piece of Cake een cadeau uit te zoeken of even rond te kijken voor inspiratie. Wel moet je zelf aangeven wanneer iemand daadwerkelijk betaald heeft, want er is geen koppeling met je bank.

Naast het aanmaken van een nieuw cadeau kun je alle cadeaus waar je aan hebt meegedaan terugzien in het overzicht.

Pluspunten:

 • Webshop voor inspiratie of direct een cadeau uitkiezen
 • Je kunt een minimum instellen per bijdrage
 • Een gezamenlijk cadeau kopen, maar dan overzichtelijk

Minpunten:

 • Zelf bijhouden wie er betaald heeft
 • Beperkte ruimte voor de beschrijving
 • Je kunt vanuit de webshop niet automatisch een cadeau aanmaken in de app

Wie Betaalt Wat

Wie moet er betalen?

Met de Wie Betaalt Wat app raak je nooit meer het overzicht kwijt van wie wat heeft betaald. Via een duidelijk lijstje zie je direct aan wie je nog geld moet betalen of van wie je nog geld krijgt. De app doet al het rekenwerk.

Afb: Zelf uitrekenen wie wat moet betalen is niet leuk en kost tijd

In de app kun je zien wie er het meest in de min staat. Deze persoon is dan de aangewezen persoon om de volgende betaling te doen. Geen gedoe meer met wie er aan de beurt is.

De app is bijvoorbeeld ideaal voor tijdens de vakantie of in je studentenhuis. Zo weet je te allen tijde wie er aan de beurt is om de boodschappen te doen of het volgende rondje te halen. Als de rekening niet meer nodig is dan reken je onderling de openstaande bedragen af.

Pluspunten:

 • Duidelijk overzicht ondanks verschillende mensen die allemaal andere bedragen afrekenen.
 • Naast een app is er ook een website.
 • De app neemt al het rekenwerk uit handen.

Minpunten:

 • Je moet alsnog alle betalingen zelf onderling regelen. Je kunt via de app geen geld overmaken

Je eigen bank

Betaalverzoeken

Ook via de app van veel banken kun je tegenwoordig een betaalverzoek versturen (ING, Rabobank, SNS). Het is eigenlijk een alternatief voor Tikkie. Je geeft een beschrijving en het bedrag op. Daarna deel je het verzoek via Whatsapp, email of sms. Tegenwoordig staat je geld bijna direct op je rekening.

Pluspunten:

 • Je hoeft geen nieuwe app te downloaden
 • Makkelijk in gebruik

Minpunten:

 • Alles zelf berekenen
 • Afhankelijk van de ander of je jouw geld terugkrijgt

Splitt

Zonder zorgen op stap met vrienden

Ga je met een groep vrienden lekker naar het terras of een avondje de stad in? Dan kan de Splitt app niet ontbreken. Met deze app maak je met al je vrienden een gezamenlijke rekening aan waarmee je bij aangesloten horeca kunt betalen en voorgeschoten bedragen kunt toevoegen. Een soort digitale geldpot.

Afb: Alleen maar aandacht voor de leuke dingen

Allereerst maak je een account aan. Daarna koppel je jouw bank via een iDeal betaling van één cent. Deze betaling is nodig zodat jouw rekeningen in het vervolg automatisch kunnen worden afgeschreven. Als je een nieuw account hebt aangemaakt krijg je de mogelijkheid om vrienden uit te nodigen en samen tot €20 tegoed te verdienen.

Met een druk op de knop maak je een Splitt aan. Je kunt nu vrienden uitnodigen via Whatsapp of als ze de app al hebben kunnen zij aanhaken door de unieke QR code van de rekening te scannen. Deze kunnen ook aanhaken zonder de app te downloaden. Zij kunnen dan zelf geen bedragen toevoegen of rondjes halen, maar wel meedelen in de kosten.

Als je een rondje gaat halen geef je in de app aan voor wie je gaat halen. Na het bestellen scan je de QR code van het personeel en kun je genieten van de drankjes. Als jullie op een gegeven moment naar een ander café gaan hoeft er niet een nieuwe rekening aan gemaakt te worden.

De geopende rekening wordt de volgende ochtend gesloten. Daarna wordt het totaalbedrag per persoon berekend. Een aantal dagen later wordt bij iedereen het bedrag afgeschreven dat hij of zij zelf heeft verbruikt. Dit betekent ook dat, als je met de app betaalt, het niet uitmaakt wie er een rondje haalt. Iedereen betaalt uiteindelijk voor zichzelf.

Als je hebt voorgeschoten en je hebt uiteindelijk meer betaald dan gebruikt, dan krijg je het verschil ook binnen enkele dagen op je rekening gestort.

Pluspunten:

 • Automatisch betalen van de rekening
 • Aansluiten bij een Splitt zonder de app te downloaden
 • Geen pinpas nodig, direct met je mobiel betalen
 • Achteraf kunnen terugzien waar je geld is gebleven

Minpunten:

 • Direct met de app betalen kan alleen bij aangesloten horeca

Recente berichten